woensdag 22 augustus 2012

Eenderde woningbezitters heeft restschuld

Grofweg 30 procent van de huizenbezitters heeft een hypotheek die hoger is dan de huidige waarde van het huis. Gemiddeld genomen is die zogenoemde restschuld opgelopen tot bijna 24.000 euro.
Dat blijkt uit onderzoek van Experian, dat in kaart heeft gebracht waar de problemen in de markt precies zitten.

Uit de resultaten blijkt dat in de huidige koopwoningmarkt 775.627 (29,2 procent) huizenbezitters met een restschuld blijven zitten als het huis op dit moment verkocht moet worden. In sommige provincies ligt het aantal 'onder water' staande hypotheken boven de 30 procent. In Flevoland ligt het zelfs al boven 40 procent.

Groepen
Dat er een probleem zit aan de onderkant van de markt, dat wil zeggen bij de groep starters, is algemeen bekend. Maar het probleem zit ook bij oudere en meer welvarende groepen, waarvan in het algemeen wordt aangenomen dat deze het wel redden.

Van de luxe levensgenieters heeft 19,4 procent (ongeveer 48.150 huishoudens) een 'onderwater'-hypotheek.

Banken
Het overgrote deel van onze hypotheken is verstrekt door Nederlandse banken, waarvan de Rabobank marktleider is met bijna 30 procent, gevolgd door ING en ABN Amro. Met z’n allen hadden we vorig jaar ruim 630 miljard euro aan hypotheken uitstaan aan grofweg 7 miljoen klanten.

Spaargeld
Omdat niet helemaal duidelijk is hoeveel spaargeld en andere vermogens gezinnen hebben, is het onduidelijk hoeveel plussen de huizenbezitters hebben staan tegenover hun minnen. Maar gezien het langzaam oplopende aantal wanbetalers bij de banken, lijkt het erop dat het totale bezit van de Nederlandse gezinnen niet gelijk verdeeld is over die gezinnen. Nog lastiger is het om dat te bepalen als we beseffen dat tegenover een deel van de schuld beleggingen staan die bijna dagelijks fluctueren.

Echte schuld
Maar één ding vrezen de experts zonder uitzondering: een deel van de hypotheekbezitters zal zijn woning in de toekomst waarschijnlijk niet meer kunnen betalen. En komt in dat geval niet met een papieren restschuld te zitten, maar met een echte keiharde schuld.

Bron: BNR - Experian - Hypotheekbond 23 augustus 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten